04101 / 22 60 opan@mail.bg

9 Mай

Уважаеми ветерани от войната!

Уважаеми дами и господа!

9 май – Ден на Европа.

9 май 1945г. е и денят, в който хитлеристка Германия бе победена и се сложи край на фашизма и неговата идеология в целият свят. Тази нечовешка по своето съдържание политика имаше за цел тотален геноцид над човечеството. В тази война загинаха десетки милиони души. Разрушени са стотици хиляди градове и села. Всичко това имаше за цел да докаже превъзходството на една раса спрямо друга.

Основната заслуга за тази победа се пада на цялата антихитлеристка коалиция. Основна роля в е славната съветска армия, които от 1941г. понесоха цялата ударна сила на немската армия и в хода на войната успяха да възстановят военната се мощ и ударна сила и да нанесат съкрушителния удар превземайки Берлин.

В тази война от есента на 1944г. участва и новата българска армия, която след свалянето на профашисткото правителство от коалиционен партньор на Германия, взе участие във войната срещу нея в състава на 3-ти украински фронт до победния и край изтривайки срама на българския народ от фашистките правителства управлявали страната ни.

Именно на този ден, на този възстановен паметник в чест на „Загиналите за свободата и независимостта на България“ ние отдаваме почит на всички загинали в отечествената война от община Опан. На този ден ние се покланяме и на ветераните от войната, които донесоха победата в ръцете си. Сред нас са малкото останали войни, които знаят какво е война и със своите посребрени коси непрекъснато ни завещават да пазим мира и свободата си.

Уважаеми дами и господа! И днес мира в света е поставен на изпитание! В много региони има нестихващи военни конфликти в резултат на империалистични и имперски амбиции на водещи страни в света. Отново в световен мащаб с груба политическа и военна села се води политика на натрапване на определени ценности и начин на живот на едни народи спрямо други. Тази реакционна намеса поражда и съответните съпротивителни сили на засегнатите народи. Войната вече не е само на военния фронт, а във всяка държава и всеки град. В тази война трудно може да има победители и победени, защото се води срещу фанатизма на даден човек, а такъв човек не може да бъде победен. Той единствено може да бъде унищожен. Но неговата смърт се героизира от неговите сподвижници и се раждат нови и нови последователи.

На този ден всички прогресивни хора, трябва да кажем своето решително „не“ на всички политици, които със своите действия и бездействия довеждат света до противопоставяне и на прага на локални войни.

Този ден ни е завещан от нашите деди, които са загинали във войните и ние трябва да продължим да го защитаваме мира, до края на дните си.

OPAC OK Solvit Дискриминация